PotentialPodden™

Samtal med Annika Viklund, VD Vattenfall Eldistribution

November 10, 2022

Som barn var Annika fast besluten att bli klassisk balettdansös och hade dagliga lektioner på Kungliga Operans balettelevskola. På 80-talet sadlade hon om till det vi idag kallar IT-branschen där hon arbetade i 20 år, i roller som programmerare, systemkonsult, konsultchef och försäljningschef. I utvecklingen av branschen fick hon spännande erfarenheter, som introduktionen av Internet på 90-talet och tillväxten med IT-boomen i början av 2000-talet.

Hon gjorde ett större karriärbyte 2006 och gick från IBM till statliga Vattenfall och den reglerade elnätsverksamheten, där hon blev marknadschef och enhetschef och sedan 2010 VD för Vattenfall Eldistribution. 2015 fick hon dessutom ansvaret som affärsområdeschef för Vattenfallkoncernens Distributionsverksamhet, med uppdrag att elektrifiera genom utbyggnation och förstärkning av elnätet, i syfte att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation.

Hennes starka engagemang inom jämställdhet och mångfald har resulterat i att hon utnämndes till Årets mångfaldschef 2017 av Tidningen Chef samt till Årets Kraftkvinna 2019 av energibranschens nätverk Kraftkvinnorna.

En del beskriver henne som energisk, entusiastisk och envis att nå mål. Själv beskriver hon sig som en engagerad chef, en stolt mamma och mormor med förmånen att ha ett av energibranschens mest spännande jobb – att möjliggöra elektrifieringen i Sverige. På fritiden laddar hon batterierna med husrenovering, att gå i skogen samt att uppnå ett av sina mål för året– att bli bra på att backa med släp.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App